Recepty
Bryndzové halušky
Prísady: 4 osoby :-), 4 veľké zemiaky, 2 vajcia, soľ, hladká múka, 250 g bryndze, 4 cm hrubá slanina ;-)
Ako na to: Zemiaky si očistíme a porajbeme. Pridáme dve vajíčka a postupne vmiešavame múku tak, aby cesto bolo primerane husté a pritom sa nerozvarilo, keď ho budeme variť (skúsenosťou sa naučíme). Podľa chuti pridáme soľ, pripravené cesto z dreveného lopára po jednej haluške lyžicou hádžeme do vriacej vody. Halušky si povrú asi tak minútku-dve, a keď vystupujú na hladinu, vyhadzujeme ich postupne (ako vystupujú) do vandlíka, kde je pripravená bryndza. Zo slaniny nakrájame primerané kocky, spražíme ju samu na sebe (na vlastnej šťave) a hotové halušky si ňou na tanieri dochutíme.
Ide sa jesť: Vynikajúcim doplnkom k takto pripraveným haluškám je mlieko, alebo aj kyslé mlieko, podľa toho, kto čo má rád.
Aj rum :-D Dobrú chuť.
Lekvárové pirohy
SUROVINY:
(porcie pre 5 osôb)
500 g múka polohrubá, 1 vajce, soľ, 200 g slivkový lekvár, 120 g maslo, 50 g mak, 100 g práškový cukor
POSTUP:
Múku preosejeme spolu so soľou, pridáme vajce a vodu podľa potreby. Vymiesime cesto, ktoré necháme na pomúčenej doske odležať.
Potom cesto rozvaľkáme a nakrájame na obdlžníky. Na každý kúsok cesta dáme kávovu lyžičku lekváru, preložíme a pritlačíme tak, aby lekvár pri varení nevytekal.
Uvaríme v osolenej vode, vyberieme dierkovanou vareškou, polejeme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a praškovým cukrom.
Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...
Ingredience:
600 gr muky
1 zarovnana cajova lyzicka soli
30 gr prach.cukru
mlieko podla potreby + hrozienka kto chce a podla toho s cim ich chce
drozdie
Makove :
mak
med
maslo
prach.cukor podla chuti
Tvarohove:
tvaroh
prach. cukor
med
maslo
Bryndzove:
bryndza
maslo
Orechove:
orechy
prach.cukor
maslo
med
Příprava:
Urobime kvasok a prehriatu muku rozmiesame so solou a s cukrom, pridame vykysnuty kvasok, podla potreby vlazne mlieko ( ak chceme hrozienka ) a vypracujeme dost tuhe cesto, ktore nechame dobre vykysnut.. Na doske posypanej mukou urobime z cesta dlhe tenke sulky ( priemer asi tych 1 az 1,5 cm ), ktore pokrajame na primerane kocky( tiez 1- 1,5 cm ). Poukladame na vymasteny plech, nechame nakysnut , upeciemie dobre do zlatava- maju byt krasne cervenucke koldokola ! Mozu sa pripravit uz teraz, dobre uskladnene vydrzia dlho ( osobne ich mam rada len tak suche na chrumkanie :) ) Pozn.: Nekto zarobi viacej cesta na kolac ( vianocku ) a
pecie to z toho isteho cesta.
Priprava :
Makove:
Pred podavanim opekance vhodime do vriacej vody ( alebo mlieka ) a hned ( naozaj chvilka co prevru alebo vyjdu na povrch, nie su dobre ak vela nasiaknu) ich vyberame. Alebo ich len zaparime. Polejeme roztopenym maslom, posypeme makom, cukrom, kto nedal do cesta hrozienka- posype nahriatymi hrozienkami, polejeme roztopenym medom a podavame.
Tvarohove:
To iste - zaparime alebo obvarime , roztopene teple maslo, tvaroh, hrozienka, cukor , med.
Bryndzove:
Zaparit alebo obvarit, bryndza a roztopene teple maslo.
Mozu byt aj - mlete orechy ( pomliet trosku na hrubsie )+ maslo+ cukor + med.
Niekde sa dokonca robia aj s kylou kapustou. Jednoducho oprazime a podusime kyslu kapustu.
Opekance - Bobalky je ( davno isto iste bola ) v urcitych castiach slovenska neoddelitelna sucast vianocneho menu ( a lahodna ).
Pravá východňarská KAPUSTNICA
2 hrnčeky sušených húb
2 hrnčeky kyslej kapusty
1-2 cibule
strúčik cesnaku
1 ČL sladkej papriky
1 PL hladkej múky
bobkový list
zeleninový bujón podľa chuti
cele korenie
soľ
Postup:Vopred namočené huby, cibuľu a polovicu kapusty pomeľte na mlynčeku na mäso. Vložte do hrnca a zalejte šťavou z odstátych húb. Ak bude málo, pridajte vodu. Povarte 20-30 minút. Na panvici rozohrejte trošku oleja a pridajte červenú papriku, roztlačený cesnak a hladkú múku, trošku to spolu opražte (aby nezhorela) a vylejte do polievky. Poriadne nechajte zovrieť a odstavte z platne.
PRAJEME VÁM, DOBRÚ CHUC !